Kinek milyen méretű bringát ajánlanál?

A bringa beállítása vásárláskor kezdődik. Ha eleve túl kicsi, vagy túl nagy biciklit veszel, akkor nem lehet majd úgy beállítani, hogy kényelmesen és biztonságosan lehessen használni. Az alábbi feladat segítségével tudj meg többet a helyes bicikliméret kiválasztásáról! Nézd meg alaposan a két képet, és ezek segítségével párosítsd össze a különböző méretű bringákat tulajdonosaikkal!

Felnőtt kerékpár, M-es váz

Zsuzsi, 8 éves, 120 cm

Fanni, 13 éves, 160 cm

Andris, 15 éves, 172 cm

Gyuri, 44 éves, 182 cm

Felnőtt kerékpár, S-es váz

Patrik, 6 éves, 112 cm

Gyerek kerékpár, 16-os kerék

Felnőtt kerékpár, XS-es váz

Felnőtt kerékpár, XL-es váz

Szabolcs, 35 éves, 188 cm

Gyerek kerékpár, 20-as kerék

Felnőtt kerékpár, L-es váz

Andrea, 18 éves, 165 cm

Most, hogy sikerült összepárosítani a képeket a meghatározásokkal, tudj meg kicsit többet arról, miért kell odafigyelni a megfelelő méretű bringa kiválasztására!

Ültél már olyan biciklin, ami túl kicsi volt számodra? Mit tapasztaltál?

  • Ha túl kicsi egy bicikli, akkor azon kényelmetlen ülni, és még kényelmetlenebb tekerni, ráadásul ha nem tudod rendesen forgatni a kormányt, még balesetet is okozhat.

Vajon mit tapasztal az, aki túl nagy méretű bringára ül fel?

  • Ha túl nagy egy bicikli, akkor előfordulhat, hogy a bringás nagyon magasan ül a nyeregben, és nem éri el a lába a földet, vagy még a pedált sem rendesen. Ilyenkor nagyon kényelmetlen tekerni, és megálláskor is gondot okozhat a támaszkodás. A túl nagy méretű bringa nemcsak túl magas, hanem túl hosszú is lehet. A biciklis így nem biztos, hogy rendesen eléri a kormányt és a fékkarokat, így bizonytalanná válhat a bringa irányítása.

Előfordulhat az is, hogy a bicikli mérete megfelelő, de a nyereg van túl magasan, vagy túl alacsonyan. Ez a gond könnyen megoldható a nyereg magasságának változtatásával, így mindjárt kényelmesebb és biztonságosabb lesz a tekerés.

Honnan tudhatod, hogy jól van-e beállítva a nyeregmagasság? Két dolog lehet segítségedre:

  • Ha a bringa mellé állsz, a nyeregnek a csípőd magasságában kell lennie.
  • Ha felülsz a bringára, a nyeregben ülve a legalsó helyzetben lévő pedálon lévő lábad éppen hogy kicsit legyen behajlítva

Egy jól beállított bringával élmény a tekerés!

Fejezetek

icon
11. Mintateszt

Jelvények

badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge