Milyen jelzéseket kell figyelned?

Az út mellett rengeteg jelzőtáblával találkozhatsz, és az úttestre is sokféle jelzés lehet felfestve. Tudod, hogy melyik vonatkozik ezek közül a gyalogosok közlekedésére, és mit jelentenek? A memóriajátékban keresd meg a táblák megnevezését, majd olvasd el, mit kell róluk tudni!

Gratulálunk! Sikeresen teljesítetted a játékot!

Ha gyalogosan közlekedsz, útközben nagyon sok táblával találkozhatsz. Ezek a jelzőtáblák segítik a közlekedőket - gyalogosokat, kerékpárosokat, járművezetőket - abban, hogy biztonságosan közlekedjenek. Mit érdemes tudni a jelzőtáblákról?

 • A jelzőtábla jelzése minden vele szemben közlekedőre vonatkozik - azaz ha nem hátulról látod a táblát, akkor rád is vonatkozik.
 • Az úttesten is találkozhatsz különböző felfestésekkel, amelyek a járművezetők tájékozódását segítik. Utasítást, tilalmat, útba igazítást jelentenek, illetve valamilyen veszélyre figyelmeztetnek.
 • Gyalogosként azok a kék alapon fehér, illetve kék-fehér-fekete jelzések vonatkoznak rád, amelyeken gyalogost jelző kis figurát látsz.

Lássuk, milyen jelzéseket kell ismerned mindenképp, ha gyalogosan közlekedsz!

Jelzőtábla Jelzőtábla képe Mit jelent?
Kijelölt gyalogosátkelőhely (zebra)

Ez a hely van kijelölve arra, hogy a gyalogosok átkeljenek az úttesten. A tábla mellett az úton felfestett csíkok ("zebra") is jelzi a helyét.

Ha gyalogosan közlekedsz, mindig igyekezz zebrán átkelni az út túloldalára. Ezen a helyen a járművek vezetői számítanak arra, hogy gyalogosok mennek át az úttesten, ér elsőbbséget is kell adniuk nekik.

Gyalogos átkelés (veszélyt jelző tábla) Ez a tábla a járművek vezetőinek jelzi, hogy hamarosan zebrához érnek.
Gyalog- és kerékpárút  

A gyalog- és kerékpárút egyszerre szolgál a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedésére.

Van olyan gyalog- és kerékpárút is, amely ketté van osztva, és ki van jelölve a gyalogosok és a kerékpárosok helye is.

A gyalog- és kerékpárúton gyalogosan közlekedve mindig figyelj a kerékpárosokra, ne zavard közlekedésüket!

Gyalog- és kerékpárút vége   A tábla azt jelzi, hogy véget ér a gyalog- és kerékpárút.
Gyalogút A gyalogút csak gyalogosok közlekedésére szolgál, így semmilyen jármű (még a kerékpár) sem hajthat rá.
Gyalogút vége A tábla a gyalogút végét jelzi.

 

A kijelölt gyalogosátkelőhelyet az úttestre felfestett csíkok (zebra) is jelzik.

Gyalogosként az úttesten elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen mehetsz át, amit jelzőtábla és az úttestre festett fehér csíkok jeleznek. Természetesen, ha van a közelben alul- vagy felüljáró, akkor azt is lehet használni. Ha nincs se alul-, se felüljáró, se „zebra”, akkor a közeli útkereszteződésben a járda meghosszabbított vonalában mehetsz át.

 • Ha nincs útkereszteződés, akkor bárhol átmehetsz a legrövidebb irányban, az úttestre merőlegesen, de nem átlósan vagy cikk-cakkban!
 • Mielőtt a járdáról az úttestre lépsz, mindig szét kell nézned, és meg kell győződnöd arról, hogy nem jön jármű, illetve a közeledő jármű lelassított, megállt, és megadta az elsőbbséget, vagyis biztonságosan átkelhetsz.
 • Ha kétirányú a forgalom, két irányból jöhet jármű, ekkor a járdáról történő lelépés előtt először balra kell nézni, majd jobbra, utána ismét balra, azaz mindkét irányba.
 • Ne feledd, átkeléskor az átkelésre és a közeledő járművekre figyelj! Ne zavard a járművezetőket rohangálással, bizonytalan magatartással, legyen számukra is egyértelmű, hogy szeretnél átkelni a túloldalra! Ebben segít a szemkontaktus is, ha a járművezetőre nézel, és jelzed átkelési szándékodat, illetve meggyőződsz arról, hogy ő is rád figyel.

 

Sokszor jelzőlámpa is segíti a gyalogosok átkelését az úttesten. A gyalogosok forgalmát kétlencsés jelzőlámpa irányítja. Lássuk, mit mutatnak a jelzései!

 • Tilos az átkelés, ha felül az álló gyalogos pirosan világít!
 • Akkor szabad csak átkelned, ha alul a haladó gyalogos zölden világít.
 • Ha a zöld lámpa villogni kezd, akkor már nem szabad elindulnod a túloldalra, azonban, ha átkelés közben kezd villogni, akkor minél hamarabb be kell fejezned az átkelést!
 • Ne feledd, ha nem működik a jelzőlámpa, akkor úgy kell átkelni, ahogy jelzőlámpa nélküli zebrán tennénk: alaposan körbenézve átkelés előtt!

Fejezetek

icon
11. Mintateszt

Jelvények

badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge