A bringák típusai

A Bringasuli oldal eredetileg egy, az Erasmus+ program támogatásával megvalósuló projekt (Safe4Cycle2) keretében jött létre, melynek célja egy komplex online kerékpáros oktatási anyag összeállítása volt, mely egyaránt célozza a 4-6. évfolyamos diákokat, illetve az őket tanító pedagógusokat, de még azokat a szülőket is, akik fontosnak tartják azt, hogy gyermekük kerékpáros közlekedési ismereteket szerezzen.

BMX bringa

Túrakerékpár

Városi bringa

Országúti kerékpár

Teherbicikli

Hegyikerékpár (mountain bike)

Fatbike

Elektromos kerékpár (e-bike)

Minden gyerek szeret bringázni - ebből az alapvetésből indul ki a Safe4Cycle2 projekt. Ahhoz azonban, hogy biztonságosan tudjanak kerékpárral közlekedni a gyerekek, szükségük van egy kis segítségre - a projekt keretében fejlesztett weboldalunk az elméleti alapok megtanulásában szeretné támogatni a gyerekeket játékos formában.

Kik vagyunk és miért csináljuk?

 • Partnerek | A Bringasuli honlap alapját képező, az Erasmus+ program keretében megvalósult Safe4Cycle2 projekt négy partner együttműködésében valósult meg: a vezető partner Vuelta Sportegyesület (Magyarország) mellett a Marosszéki Közösségi Alapítvány (Románia), a Bikeability Trust (Egyesült Királyság) és a Mariborska kolesarska mreža (Szlovénia) vesz részt a nemzetközi projektben.
 • Tapasztalat | Mind a négy szervezet kiemelkedő tapasztalatokkal rendelkezik a partnerországokban a kerékpáros oktatás területén. Gyerekeknek szóló programjaik éppúgy vannak, mint a tanárokat vagy leendő oktatókat célzó képzéseik.
 • Változó világ | A gyerekek - akár tetszik, akár nem - lépten-nyomon kezükbe veszik az okostelefont, a tabletet vagy a laptopot. Ezek az eszközök lehetnek azonban az oktatás hatásos csatornái is, ha megfelelő tartalmakkal segítjük a gyerekeket, tanáraikat, szüleiket.
 • Változatlan igények | Mint már említettük, a gyerekek szeretnek bringázni, ráadásul egyre népszerűbbé, divatosabbá válik a kerékpáros közlekedés, vagy éppen a szabadidő eltöltése a nyeregben ülve. A biztonságos kerékpározásnak az alapjait azonban mindenkinek el kell sajátítani ahhoz, hogy élmény legyen a tekerés.
 • Célok | A projektpartnerek célja az, hogy olyan, bárki által szabadon felhasználható komplex oktatási anyagokat készítsenek, amelyek egyszerre segítik a 9-12 éves gyerekeket felkészülni a bringázásra, és tanáraik felkészítését a megfelelő ismeretek átadására. Természetesen az érdeklődő szülőknek is segítségükre lehet a Bringasuli honlap, ha foglalkozni szeretnének gyermekükkel.
 • Eszközök | Az interaktív videók segítségével egy-egy jellemző forgalmi helyzetet dolgozunk fel, a videók végén megjelenő kérdések pedig segítik a megszerzett tudás elmélyítését; az interaktív munkafüzet 10 különböző témakört dolgoz fel három-három tanegység segítségével; a tanári e-learning felület az ismeretek mélyebb feldolgozását segíti, megfelelő hátteret adva a pedagógusoknak az tudás átadásához.

Hogyan segíti a mindennapi munkát a kerékpáros közlekedésre nevelésben a Safe4Cycle2 oldal?

 • Interaktív oktatóvideókkal | Az Interaktív videók menüpontban számos bringás közlekedési helyzetet dolgoztunk fel, több témakörben. A különböző szituációk végén a kérdések segítik a tudás pontosítását, elmélyítését. A regisztrált gyerekek a helyes válaszokért pontokat kapnak, aki pedig összegyűjti az összes megszerezhető pontot, egy oklevéllel - és persze a megszerzett tudással - lesz gazdagabb a játék végén.
 • Interaktív munkafüzettel | Az Interaktív munkafüzet menüpontban egy 10 fejezetből álló interaktív tananyag segíti a biztonságos kerékpáros közlekedéshez szükséges ismeretek megszerzését. Az egyes tanegységek megfelelő alapot biztosítanak egy-egy témakör alaposabb megbeszéléséhez a diákokkal, melyet esetenként (tanárként regisztrálva és bejelentkezve a rendszerbe) pdf-ként letölthető háttéranyagok is segítenek. Az a tanuló, aki az összes feladatot sikeresen teljesíti egy fejezeten belül, egy "kitűzőt" kap jutalmul - aki összegyűjti mind a tíz kitűzőt, az a tudáspróbán (azaz egy teszten) méretheti meg magát - a sikeres teljesítők ebben az esetben is oklevelet kapnak.
 • Tanári e-learning anyaggal | A pedagógusok felkészülését is segíteni szeretnénk olyan elektronikus oktatási anyaggal, amely bővebben, részletesebben tárgyalja a gyerekek ismeretanyagát. Minden tanegység esetében a gyerekek tananyagához mutató linkkel segítjük a munkát.
 • Komplexitás | A Bringasuli oldalon minden ismeretet igyekeztünk összegyűjteni, ami segíti a gyerekek tanulását, illetve a pedagógusok felkészülését, így nem kell minden egyes tanóra előtt különböző helyekről összevadászni, összeollózni a (sok esetben szakmailag kétséges minőségű) feladatokat, információkat.
 • Tanulócsoportok létrehozása | Ha tanárként regisztrálsz a rendszerbe, akkor csoportokat hozhatsz létre a Csoportok menüpontban. A "Csoport létrehozása" gombra kattintva adhatsz nevet új csoportodnak, amelyet rögtön létre is hoz a rendszer, egy kódot generálva az adott csoporthoz. Ezt a kódot kell kiküldened a gyerekeknek, ők ezzel a kóddal tudnak csatlakozni a csoporthoz. A csoporthoz tartozó gyerekek előrehaladását ettől kezdve percről percre tudod követni a felületen.

Arról, hogy hogyan működik az oldal, a Hogyan használd? menüpontban találsz információkat. Érdemes (bár nem kötelező) mind tanárként, mind diákként regisztrálni a felületre, mert elérhető néhány olyan plusz funkció is, amelyek a tanításban segíthetnek: tanulócsoportot csak regisztrált tanár tud létrehozni, és tanulócsoporthoz csak regisztrált diák tud csatlakozni.

A tanári e-learning anyagról és az akkreditált továbbképzésről a következő tanegységben olvashatsz részletes információkat.

Fejezetek

icon
11. Mintateszt

Jelvények

badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge
badge