Milyen sebességgel lehet tekerni?

A kerékpárnak nem kötelező felszerelése a sebességmérő, mégis számos sebességhatárt kell figyelembe venni a közlekedés során.

Mi az, amit a fentiekkel kapcsolatban - a konkrét számokon túl - érdemes megjegyezni?

  • Járdán főszabály szerint nem lehet kerékpárral közlekedni, a két kivétel - az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan, illetve főútvonal melletti járdát 12 éven aluli gyermek használhatja - esetében pedig a KRESZ nagyon alacsony sebességhatárt szab meg a kerékpárosok számára. Nézőpont kérdése, hogy a 10 km/óra sok vagy kevés ebben az esetben: kerékpárral gurulva nem tűnik soknak, de ha a gyaloglás átlagsebességét 5 km/órában határozzuk meg, az már kétszeres sebességkülönbséget jelent. Emellett a járdán számos olyan akadály, váratlan helyzet is felmerülhet, ami indokolja az alacsony sebességhatárt: a kapualjból, üzletből kilépő gyalogos nem számít arra, hogy a járdán kerékpáros érkezik, ahogy például egy garázsból, kertből kiálló autó vezetője sem. Kerékpárosként sose felejtsük el, hogy a járda a gyalogosoké, ott a bringás csak vendég!
  • Gyalog- és kerékpárúton a 20 km/óra már négyszeres-ötszörös sebességkülönbséget jelent a gyalogoshoz képest - és mindig számolni kell azzal, hogy a gyalogos közlekedő tud a legegyszerűbben, leggyorsabban irányt váltani. A KRESZ persze kimondja, hogy "a gyalog- és kerékpárúton a gyalogos a kerékpáros forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti", de ugyanez fordítva is igaz egy másik bekezdés szerint: "a gyalog- és kerékpárúton a kerékpáros a gyalogos forgalmat nem akadályozhatja és nem veszélyeztetheti." Egyfajta egymásra utaltság érvényesül ebben a helyzetben - és mint mindig a közlekedésben, fontos, hogy odafigyeljünk a másik közlekedőre.
  • Gyalogos és kerékpáros övezetben kerékpárosoknak, az út számukra burkolati jellel elválasztott vagy eltérő színű burkolattal megjelölt részén kell közlekedni, legfeljebb 20 km/óra sebességgel. Az út egyéb részein a kerékpárosok - a gyalogosok veszélyeztetése nélkül - legfeljebb 10 km/óra sebességgel közlekedhetnek. A kerékpárosok számára kijelölt útfelületen a gyalogosok nem közlekedhetnek.
  • Kerékpárúton közlekedő járművel 30 km/óra a maximum - azért nem csak a kerékpárosokra vonatkozik a szabály, mert a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekű segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzőtábla nem tiltja. Figyelem! Ha nincs járda, úgy gyalogosok is közlekedhetnek a kerékpárúton.
  • Lakott területen belül és kívül egyaránt 40 km/óra a legnagyobb megengedett sebesség, ha nincs kerékpáros infrastruktúra, vagy olyan közúti jelzőtábla, amely korlátozná a sebességet.
  • Lakott területen kívül, kerékpáros fejvédőben, utast nem szállítva 50 km/óra - kisebb sebességnél is lehet nagyot esni, így minden esetben ajánlott a sisak viselése, amely megóvhatja a bringást egy komolyabb fejsérüléstől.

Bár nem kifejezetten a kerékpárosokra vonatkozó sebességhatár, de érdemes megemlíteni, hogy lakó- és pihenőövezetben 20 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, ráadásul a vezetőnek fokozottan ügyelnie kell a gyalogosok (különösen a gyermekek) és a kerékpárosok biztonságára. Ez azért fontos, mert így a lakó- és pihenőövezet - elvileg - kifejezetten alkalmas arra, hogy ott gyerekek akár önállóan is bringázzanak.

Az alábbi párosítós játékkal a fentieket lehet gyakorolni. (A képes és a szöveges kártyákat úgy kell párosítani, hogy az összetartozó kártyák éle pontosan illeszkedjen.)
 

40 km/óra

20 km/óra, ha a kerékpáros helye ki van jelölve

20 km/óra

50 km/óra, ha van sisak a kerékpároson

30 km/óra