Egészség és jóllét - A kerékpározás mentális előnyei

Ha rendszeresen bringázol, jó eséllyel jobb kedved lesz, és az élet minden területén jobban fogsz teljesíteni – legalábbis ezt sugallja számos kutatás.

Sokan azért járnak kerékpárral nap mint nap, hogy többet mozogjanak, ezáltal fittebbek, egészségesebbek legyenek, vagy azért, mert gyorsabb a városban bringával közlekedni, vagy mert ezzel is a környezeti terhelésüket csökkentik – esetleg a felsorolt érvek mindegyikét felsorakoztatják. Számos kutatás igazolja ugyanakkor a rendszeres kerékpározás mentális egészségre gyakorolt előnyeit, amelyek közül a következőket érdemes kiemelni:

1.      Stresszcsökkentő hatással bír. A mindennapos kerékpározás amellett, hogy egyértelműen jó hatással van a szív- és érrendszerre, segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. Mindez több tényezőnek is betudható: egyrészt mivel a kerékpározás a környezetre való nagyfokú odafigyelést igényel, kiváló gondolatelterelő módszer lehet, ami a stressz csökkentésének összes pozitív hatását magában foglalja. Másrészt a mozgás olyan hormonok termelését segíti elő a szervezetben, amelyek szintén szerepet játszanak a stressz csökkentésében.

2.       Csökkenti a depresszió kockázatát. Mint minden rendszeres mozgásforma, a kerékpározás is segíti csökkenteni a depresszió kialakulásának kockázatát, illetve a fennálló depresszió leküzdésében is segíthet. Egy kutatás kimutatta, hogy azok a felnőttek, akik legalább három alkalommal mozognak egy héten, ötödével csökkenthetik a depresszió kockázatát.

3.       Fejleszti a memóriát, elősegíti a kreatív gondolkodást. Ha valaki kerékpárral megy dolgozni, és azt veszi észre, hogy jobb a kedve, és jobban teljesít a munkában, az nem véletlen. Már 30 percnyi bringázás fejleszti a memóriát, a gondolkodást, a tervezési készségeket, ami annak köszönhető, hogy a megnövekedett véráramlás nemcsak az izmokban, hanem az agyban is kifejti jótékony hatását. Az agyba éppúgy több oxigén és tápanyag érkezik, mint az izmokba, épülnek a hajszálerek, illetve az agy több olyan fehérjét termel, ami elősegíti az új agysejtek létrejöttét is.

4.       Elősegíti a produktivitást. A fentiek fényében nem meglepő, hogy aki rendszeresen kerékpározik, az jó eséllyel produktívabb is lesz. Amellett, hogy új agysejtek születnek, az ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) aktivitása is megnő, ami segíti a különböző agyterületek kapcsolódását és kommunikációját. A szerotonin- és dopaminterelésre is jótékony hatással van a mozgás, ezért „boldogabbnak” érezhetjük magunkat akár a mindennapi kerékpározásnak köszönhetően is.

És hogy mit kell ahhoz tenni, hogy elérjük a fenti hatásokat? 30-60 percnyi mozgás – esetünkben kerékpározás – már biztosan jó hatással van szervezetünkre. Persze nem mindegy, milyen intenzitású mozgásról van szó: ha egy tízes skálán kell értékelni az intenzitást, ami a „nulla mozgás” értéktől az „alig kapok levegőt” maximumig terjed, a 7-es érték lesz a megfelelő egy átlagember számára.