Indul a jelentkezés 2024-es Bringásvándor képzéseinkre

2024. január 23.

Országszerte négy helyszínen, hat csoportban lesz lehetőségük felkészülni a résztvevőknek a bringásvándor táborok vezetésére. Az előző évekhez hasonlóan idén is szervezünk képzést Erdélyben, kapcsolódva az ottani Bringásvándor tábor útvonalához. (Az erdélyi képzésre későbbi időpontban indul a jelentkezés.)

 

A képzésre 2024. január 24-én 12 órától március 17-én 16 óráig lehet jelentkezni a www.kepzes.bringaakademia.hu oldalon található regisztrációs felületen. (Amennyiben a felületen nem tud jelentkezni, azt jelenti, az összes hely betelt képzéseinken. Ebben az esetben a következő várólistára feliratkozva értesülhet az esetlegesen felszabaduló helyekről, illetve új képzési turnus indulásáról: LINK). 

A regisztrációt követően a rendszer automatikus válaszüzenetet küld, amely a bankkártyás fizetés esetében egyben sikeres jelentkezést is jelent, míg az átutalásos fizetés esetében a regisztráció tényét rögzíti; a jelentkezés csak az átutalás határidőn belüli megérkezését követően kerül elfogadásra (erről újabb e-mail rendszerüzenet érkezik).

 

A legfontosabb tudnivalók a képzésekről:

- A háromnapos (30 órás), jelenléti típusú akkreditált pedagógus-továbbképzés célja a résztvevők felkészítése a kerékpáros vándortáborok vezetésére (a továbbképzés azonosítószáma: 368/10/2022; a Pedagógus-továbbképzések jegyzékén itt található a részletes leírása).

- Elsősorban olyan pedagógusok (pedagógus munkakörben foglalkoztatott személyek) jelentkezését várjuk, akik szeretnének táborvezetőként részt venni a Bringásvándor programban. A képzés sikeres elvégzéséről a szervező államilag elismert tanúsítványt állít ki.

- A továbbképzésre való jelentkezés lehetősége nyitott nem pedagógus jelentkezők számára is, akiknek részvételéről a képzésen a MAKETUSZ és a képzést szervező Bringakultúra Egyesület minden esetben egyedi döntést hoz. A képzés sikeres elvégzéséről a szervező oklevelet állít ki. Ezúton kívánjuk felhívni az érdeklődők figyelmét, hogy a kerékpáros vándortábor-vezető képzés kifejezetten a Bringásvándor programhoz kapcsolódik, nem kerékpáros túravezető tanfolyam.

- A képzés egy elméleti és két gyakorlati képzési napból áll; az összóraszám legalább 90 %-án kötelező részt venni (online képzés esetében is).

- A képzést írásbeli vizsga zárja (minimum 80 %-os eredményt kell elérni a képzés sikeres teljesítéséhez).

- A sikeres vizsgát tett résztvevők jogosulttá válnak az Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség által szervezett kerékpáros vándortábor program táborvezetőknek szóló kedvezményei igénybevételére.

- A képzés kedvezményes részvételi díja 20 000 Ft/fő (a képzésen való részvételt a Kerékpáros Vándortábor Program támogatja), mely tartalmazza az elméleti és gyakorlati oktatás díját, a gyakorlati oktatás során a szállás (1 éjszaka) és az étkezés (ebéd-vacsora-reggeli-ebéd) költségeit, a tananyagot és a vizsgadíjat.

- A jelentkezés során megjelölt helyszín és időpont változtatására később 2000 forint adminisztrációs díj ellenében van lehetőség (amennyiben a kiválasztott új helyszínen még vannak elérhető szabad helyek).

 

Miért érdemes részt venni a képzésen?

- A pedagógus résztvevők 30 kreditpontot szerezhetnek a képzés sikeres elvégzése esetén, melyről tanúsítványt kapnak.

- A képzést sikeresen teljesítő résztvevők a tanúsítvány (oklevél) birtokában táborvezetőként részt vehetnek a MAKETUSZ kerékpáros vándortábor programjában: a kerékpáros vándortáborban való részvételért nem kell önrészt fizetniük, és a táborozás időtartamára bruttó 130 000 forint megbízási díjat kapnak.

- A résztvevők képesek lesznek a tanulók átlagéletkorának megfelelő hazai vándortábor biztonságos és tartalmas levezetésére.

- Megismerik és alkalmazzák a kerékpáros túrázáshoz, táborozáshoz szükséges ismereteket és szabályokat.

- Térképolvasói, tájékozódási gyakorlatra és a túraterületek bemutatására alkalmas ismeretekre tesznek szert.

- Alkalmassá válnak a veszélyhelyzetek elkerülésére, az esetleg szükséges elsősegély-nyújtási tennivalók kiválasztására és megvalósítására.

Alkalmassá válnak a kerékpárok beállítására és egyszerűbb hibák elhárítására.

 

Hogyan épül fel a képzés programja?

Az elméleti képzési napon a résztvevők megismerkednek

- a vándortáborok kereteivel, az útvonalakkal, a MAKETUSZ által a tábor megszervezéséhez, lebonyolításához nyújtott segítséggel;

- a legfontosabb (kerékpáros) közlekedési szabályokkal;

- a túratervezéshez és –vezetéshez szükséges alapismertekkel.

A kétnapos gyakorlati képzés az alábbi tematika szerint épül fel:

- elsősegély-nyújtási alapismeretek;

- kerékpáros képességfejlesztő feladatok, játékok;

- rövid (20-25 km) kerékpáros tájékozódási túra;

- hosszabb (40-50 km) közös kerékpártúra.

 

A képzés sikeres elvégzésének feltételei:

- A képzést írásbeli vizsga zárja, melyen minimum 80 %-os eredményt kell elérni

- Túrakiírás és túraterv elkészítése az előírt minőségben és határidőre

- Magabiztos kerékpáros tudás, megfelelő fizikai kondíció

- A megengedettnél több hiányzás, a sikertelen vizsga, a nem magabiztos kerékpáros tudás, illetve a nem elégséges fizikai kondíció a tanúsítvány (oklevél) kiadását kizáró okok a képzés során.

- Azok a résztvevők, akik bármely okból nem felelnek meg a fent leírt feltételeknek, akár elméleti, akár gyakorlati tudásukról 2025-ben kísérelhetnek meg ismét számot adni (ismételt vizsga és/vagy ismételt gyakorlótúra keretében).

 

Kerékpáros vándortábor-vezető képzés időpontjai, helyszínei:

Elmélet egységesen, minden csoport számára: 2024. március 20., 9-16 óra, Fővárosi Művelődési Ház (1119 Budapest, Fehérvári út 47.)

Gyakorlati képzési alkalmak:

- Békés, 2024. április 20-21.

- Beregdaróc, 2024. április 27-28.

Agárd, 2024. április 27-28.

- Szombathely, 2024. május 4-5.

- Agárd, 2024. május 21-22.

- Agárd, 2024. június 3-4.

- Szombathely, 2024. június 8-9.

A gyakorlati képzések pontos helyszínei a következők:

- Agárd: Viking Hotel (2484 Gárdony, Katica utca 24.)

- Beregdaróc: Hét Csillag Üdülő és Konferencia Központ (4934 Beregdaróc, Alkotmány út 5.)

- Békés: Dánfok Üdülőközpont (5630 Békés, Dánfok, Hrsz.: 6926/50)

- Szombathely: Martineum Felnőttképző Akadémia (9700 Szombathely, Karmelita utca 1.)

Figyelem! Ha egyszer valaki jelentkezett egy helyszínre és időpontra, átjelentkezésre más helyszínre, időpontra 2000 forint adminisztrációs díj ellenében van lehetőség (amennyiben a kiválasztott új helyszínen még vannak elérhető szabad helyek)

- A gyakorlati képzések az első napon 9-18 óra, a második napon 9-16 óra között kerülnek megszervezésre.

- Az egyes képzések legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak el, egy csoportban legfeljebb 20 fő részvétele lehetséges.

 

Részvételi díj

- A képzés díja kedvezményesen 20 000 Ft/fő (a képzésen való részvételt a Kerékpáros Vándortábor Programon keresztül az Aktív Magyarország támogatja).

- A képzés díja tartalmazza az elméleti és gyakorlati oktatás díját, a gyakorlati képzési napokon a szállás (1 éjszaka) és az étkezés (ebéd-vacsora-reggeli-ebéd) költségeit, a tananyagot és a vizsgadíjat.

 

A regisztrációs felületen kétféle fizetési mód közül lehet választani:

Bankkártyás fizetés – azonnal, a regisztrációs folyamat végén

Átutalásos fizetés – ebben az esetben a 20 000 forintos részvételi díjat a Bringakultúra Egyesület 10300002-10659961-49020011 számú bankszámlájára kérjük átutalni, a megjegyzés rovatban a kosárazonosító feltüntetésével. Befizetési határidő: az online jelentkezéstől számított 7 naptári nap, de legkésőbb az online jelentkezés lezárásának időpontja. A jelentkezés a befizetéssel válik érvényessé, de regisztrációt a befizetési határidő lejártáig fenntartjuk.

A jelentkezést követően a regisztrációs űrlapon megjelölt számlázási név és cím módosítására 2000 forint adminisztrációs díj ellenében van lehetőség.

 

További információk a képzésről:

Bringakultúra Egyesület: +36 30 462 0181, info@bringaakademia.hu (elsősorban e-mailben várjuk kérdéseiket)

Pedagógus-továbbképzések jegyzéke: https://www.oktatas.hu/pir/!PIR_PUBLIC/publikus-felulet/8230