Bringasuli képzéseket indítunk Kőbányán

2024. július 25.

Az Aktív Magyarország támogatásával 2024 augusztusában és szeptemberében három alkalommal szervezünk 30 órás akkreditált Bringasuli pedagógus-továbbképzéseket a Kőbányai BringArénában. A képzésre elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik szeretnének a 2024/2025-ös tanévben részt venni a Bringasuli iskolai programban oktatóként.

 

A blended típusú képzés egy 20 órás online tananyag elsajátítását, illetve egy 10 órás jelenléti típusú képzést követően vizsgával zárul, sikeres elvégzését követően tanúsítványt kapnak a résztvevők. Az online képzési szakaszban elsősorban a (kerékpáros) közlekedés alapvető szabályai és egyes módszertani javaslatok vannak a fókuszban, míg a jelenléti képzési napon a gyakorlati elemekre helyezzük a hangsúlyt (kerékpár-kezelési ismeretek, közlekedés valós forgalmi körülmények között stb.). A részvétel a képzésen az Aktív Magyarország jóvoltából ingyenes.

 

A képzésre jelentkezni online regisztrációs felületünkön lehetséges: https://kepzes.bringaakademia.hu/esemenyek/12 

 

A 20 órás online tananyag elsajátítása a megadott időintervallumban (a jelentkezés elfogadásától kezdve legkésőbb 2024. szeptember 17-ig) önállóan, saját ütemezésben történik; az online vizsgát a teljes tananyag feldolgozását követően szintén szabadon választott időpontban kísérelhetik meg a résztvevők 2024. szeptember 17-ig. Az online vizsga sikertelen esetben egy alkalommal, 5000 forint vizsgadíj megfizetése mellett ismételhető meg.

A 10 órás jelenléti típusú képzés egy egynapos gyakorlat formájában valósul meg, amelyen a résztvevők az önálló, magabiztos és biztonságos kerékpáros közlekedésre felkészítéshez szükséges játékok és feladatok megismerését követően valódi forgalmi helyezeteket dolgoznak fel a képzést vezető Bringasuli instruktorokkal közösen. A gyakorlati nappal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a következők:

  • Helyszín: Kőbányai BringAréna (1103 Budapest, Hangár utca 10.)
  • Választható időpontok (melyek közül egyet a képzésre jelentkezéskor kell megjelölni:
    • 2024. augusztus 28.
    • 2024. szeptember 7.
    • 2024. szeptember 14.
  • A képzés időtartama: 9-17 óra
  • A képzésen kerékpáros fejvédő (bukósisak) használata kötelező minden résztvevő számára.
  • A képzésen a résztvevők lehetőség szerint saját kerékpárral vesznek részt.

 

A továbbképzés célja, hogy:

- a részt vevő pedagógusok olyan komplex tudásanyagot kapjanak, melynek segítségével saját intézményükben elméleti és gyakorlati kerékpáros foglalkozásokat tarthatnak;

- megszerezzék az alapvető elméleti (például alapvető kerékpáros KRESZ-ismereti oktatás) és gyakorlati (kerékpár beállítása, kerékpár kezelése, játékos gyakorlófeladatok elsajátítása, valós forgalmi helyzetekben közlekedési szituációk feldolgozása stb.) ismereteket.

A képzésre bármilyen szakos pedagógus jelentkezhet (de elsősorban általános iskolában tanítóknak ajánljuk), aki rendelkezik megfelelő kerékpáros tudással.

Az Oktatási Hivatal Pedagógiai Oktatási Központjai által szervezett „Közlekedésre nevelés” képzést korábban sikeresen teljesítők a Bringasuli képzés 20 órányi online része teljesítése alól a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítvány bemutatása ellenében felmentést kapnak (tekintettel a két tananyag jelentős mértékű átfedésére), így számukra csak a 10 órás gyakorlati rész sikeres teljesítése az elvárás a tanúsítvány kiadásához.

 

Részletek a Bringasuli pedagógus-továbbképzési programról az Oktatási Hivatal honlapján az alábbi linken érhetők el: https://www.oktatas.hu/pir/!PIR_PUBLIC/publikus-felulet/8116.